Loading..

De Openbaring

De nieuwe Al Gore is opgestaan. Hij heet Maarten Westra Hoekzema. Naar eigen zeggen een simpele jonge man van bijna dertig met een gemiddeld intellect en overtuigd twijfelaar.

Maarten wil dat we met z'n allen tot inzicht komen. We leven namelijk in een zeer moeilijke tijd. Een tijd, waarin we kampen met grote problemen zoals de economische crisis, wereldwijde milieucrisis, voedselcrisis en energiecrisis. En we hebben te maken met een grotere dreiging van terrorisme dan ooit. Volgens Maarten worden deze problemen alleen nog maar erger. Daarover twijfelt hij niet. 

Wij maken onze prachtige, fantastisch uitgebalanceerde wereld vol met mogelijkheden kapot. Het einde nadert. Maarten laat ons zien dat de dag waarop de wereld zal vergaan, 21 december 2012, onherroepelijk naderbij komt. Hij onderbouwt zijn betoog met harde – en schrikbarende - feiten. Kan Maarten ons een blik in de toekomst geven?

De monoloog De Openbaring is een kruising tussen een theatervoorstelling, een lezing en een videomontage. De belangrijkste inspiratiebron is De Openbaring van Johannes, het laatste boek van de Bijbel, dat het einde der tijden en de komst van het beest (de antichrist) aankondigt. 

Tekst, regie en spel: Maarten Westra Hoekzema
Coaching: Kyoko Scholiers
Video: Reijer ZwaanWillem Sluyterman van Loo
Productieleiding: José Schuringa
Coproductie: unm
Met medewerking van: Louis van der Waal

Fri 31 May 2024
Toen eindelijk alles lukte
Genk - BE

Thu 06 June 2024
Toen eindelijk alles lukte
Antwerpen - BE

k-hRX182aZs

Tuur Devens, www.theatermaggezien.be

"Het leuke van deze lezing is ook dat ze zichzelf relativeert. Je gaat inderdaad toch vrolijk naar huis, omdat Maarten Westra Hoekzema een dik uur lang wist te boeien met zijn verdoemenisverhalen. " 

 

Ruud Maas, Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad

"De wereld vergaat op 21 december Misschien. Tot die tijd trekt theatermaker Maarten Westra Hoekzema langs bibliotheken en musea om ons van die boodschap te doordringen. Maar of hij het echt meent?"

 

Dominique Piedfort, De Nieuwe Antwerpenaar

"Dat is het mooie aan het stuk. De mensen maken niet kennis met een onheilsprofeet, wel met een objectieve theatermaker die stilstaat bij deze tijd." 

 

Kranten artikels

Limburgs dagblad

De standaard

 

 


© Maarten Westra Hoekzema | All rights reserved

Schrijf je in op de mailinglijst